Posted on

Jak ustawić meble w sklepie spożywczym: jednym z najważniejszych elementów każdego sklepu spożywczego są odpowiednio dobrane meble. To one odpowiadają za właściwą ekspozycję produktów oraz za to, czy poruszanie się po sklepie będzie bezproblemowe. Ogólny wygląd lokalu ma ogromne znaczenie, gdyż wpływa na jego popularność i na to, czy będzie chętnie odwiedzany przez klientów. Warto zadbać więc o to, aby był on właściwie urządzony.

Jakiego rodzaju meble powinny znaleźć się w sklepie spożywczym?

Jak ustawić meble w sklepie spożywczym
Jak ustawić meble w sklepie spożywczym

Profesjonalny sklep spożywczy, który chce zaspokajać różnego rodzaju potrzeby klientów musi być odpowiednio wyposażony. Właściwie dobrane meble zapewnią obsługę na najwyższym poziomie i pozytywnie wpłyną na popularność sklepu. Wybierając regały do sklepu warto zdecydować się na modele, które nie będą bardzo wysokie. Klienci z reguły nie lubią sięgać po produkty, które znajdują się bardzo wysoko, gdyż jest to dość kłopotliwe. Najlepiej zdecydować się na meble, których maksymalna wysokość nie przekracza 2m. Niskie wyposażenie sklepu sprawia, że cały lokal wydaje się większy i bardziej przytulny. Między regałami musi być także odpowiednia odległość, która zapewni możliwość swobodnego poruszania się po sklepie.

Oprócz tradycyjnych regałów w sklepie spożywczym znaleźć muszą się także urządzenia chłodnicze. Są one niezbędna do przechowywania towarów wrażliwych na zmiany temperatury. Lodówki i regały chłodnicze przydadzą się przede wszystkim do eksponowania napojów, nabiał oraz wędlin. W niższej temperaturze warto także przechowywać niektóre warzywa, dzięki czemu zdecydowanie dłużej zachowają swoją świeżość. Lady chłodnicze są przeznaczone do przechowywania w nich wędlin, kiełbas oraz serów. Dzięki przeszkleniom klienci mogą bez problemu wybierać produkty spożywcze, które chcą kupić. Z kolei do bezpiecznego przechowywania produktów zamrożonych niezbędne są zamrażarki. Ilość mebli, która niezbędna jest do urządzenia wnętrza sklepu zależy przede wszystkim od jego powierzchni oraz ilości towaru, jaki zamierzamy sprzedawać.

W jaki sposób odpowiednio ustawić meble?

Urządzając wnętrze sklepu spożywczego trzeba brać pod uwagę kilka ważnych zasad, dzięki którym klienci będą chętnie odwiedzali nasz lokal. Przede wszystkim tuż przy wejściu do sklepu znaleźć się muszą wózki i koszyki na zakupy. Miejsce ich ułożenia powinno sugerować klientom, w którym kierunku powinni iść. Ma to na celu zachęcić ich do pokonania jak najdłuższej trasy prowadzącej do kasy, dzięki czemu odwiedzą sporą ilość alejek. Nie daleko wejścia warto jest także postawić regał z owocami i warzywami. Ich soczyste kolory będą zwracały uwagę i zachęcały klientów do zakupów. W tej okolicy warto także przygotować półkę na towary sezonowe lub te, które aktualnie znajdują się w promocji.

Jednym z najczęściej wybieranych produktów spożywczych przez klientów jest pieczywo, dlatego półki, na których zostanie ono umieszczone powinny znajdować się jak najdalej wejścia. Dzięki temu po drodze w koszyku mogą wylądować jeszcze inne produkty. Dodatkowo zapach świeżego pieczywa będzie roznosił się po całym sklepie, co także pozytywnie wpłynie na skłonność do robienia większych zakupów. Do eksponowania pieczywa warto wybrać drewniane regały, gdyż skutecznie przyciągają one uwagę i sprawiają, że wydaje się ono zdecydowanie bardziej atrakcyjne. W pobliżu regałów z chlebem i bułkami bardzo często ustawia się stoisko z mięsem, wędlinami i serami – czyli wyposażenie sklepu mięsnego. Lady chłodnicze muszą zawsze być czyste, ponieważ w przeciwnym razie może to skutecznie zniechęcić do zakupów. Ułożone w nich produkty muszą być rozmieszczone w taki sposób, aby klient mógł obejrzeć towar, który zamierza kupić.

Na regałach umieszczonych w środkowej części sklepu umieszcza się zazwyczaj produkty suche, takie jak makarony, kasze czy ryże, a także chemię i kosmetyki. Warto także w strefie środkowej ustawić zamrażarki i chłodziarki. Przy ścianach natomiast powinny zostać ustawione półki z napojami oraz alkoholami. Jeśli w sklepie sprzedawane są mocne napoje wyskokowe to muszą one zostać wyraźnie oddzielone od pozostałej części sklepu.

Co jeszcze musi znaleźć się w sklepie spożywczym?

Bardzo ważnym elementem wyposażenia każdego stoiska handlowego jest lada z kasą. W przypadku małych sklepów w zupełności wystarczy jedna kasa usytuowana niedaleko wyjścia. W przypadku większych lokali konieczne okazać się może stworzenie dodatkowego miejsca do kasowana produktów z ruchomą taśmą. Pozwoli to zwiększyć komfort klientów i zdecydowanie przyspieszy robienie zakupów. Każda kasa powinna być wyposażona w wagę przeznaczoną do ważenia warzyw i owoców, a także terminal płatniczy, ponieważ obecnie transakcje bezgotówkowe są tak powszechne, że niewielu klientów nosi przy sobie gotówkę. W sklepach, w których prowadzona jest sprzedaż świeżych wędlin i serów musi znaleźć się również krajalnica. Warto wybrać nowoczesny model, który nie tylko zapewnia szybką i bezproblemową obsługę, ale także jest łatwy w czyszczeniu. Pozwoli to na zachowanie czystości na stanowisku. Trzeba zadbać również o to, aby sklep spożywczy był odpowiednio oświetlony.